Kjøkkenfornyelse i et 50-tallshus

Kjøkkenet i 50-tallsleiligheten hadde fått en overfladisk oppussing noen år tidligere, men med tanke på funksjonalitet og brukervennlighet hadde resultatet blitt upraktisk og til besvær. I anledning en totalrenovering av leiligheten gav den nye eieren, interiørarkitekt Maija Rasila, kjøkkenet en helt ny look.

Pihkala-blog_keiittio_Maija_Rasila_Pihkala-blog.jpg

Målet med ombyggingen som ble gjennomført var å utbedre kjøkkenets funksjonalitet og utseende. Det smale og avlange rommet var en utfordring i seg selv, og det var også plasseringen av eksisterende avløpsrør. Disse ville det ikke være lurt å prøve å flytte. Planen måtte derfor lages med disse begrensningene i mente og fokusere på en finere look og praktiske løsninger. 50-tallets ånd fikk leve videre i materialvalg og detaljer.

Det gamle kjøkkenet ble sendt til gjenvinning

Oppussingen begynte med rivning. Det gamle kjøkkenet fikk nytt liv via nettsiden Tori.fi. Det innebygde spiskammeret måtte også vike. Dermed ble det plass til en lengre kjøkkenbenk. Det ble også rikelig med plass til et lite frokostbord. Akkurat som i leiligheten forøvrig ble det elektriske helt trukket om med praktiske stikkontakter og belysning for kjøkkenbenken.

- Jeg gjorde hele oppussingen selv med unntak av installasjon av kjøkkenutstyr og det elektriske. Rivning av et innebygd spiskammer kan høres ut som en enkel affære, men utjevning av vegger og tak etter rivningen viste seg å være ganske så tidkrevende. Tanken om at det man holdt på med ikke var klokt i det hele tatt meldte seg, men heldigvis ble sluttresultatet en belønning i seg selv. Kjøkkenet ble også nevneverdig mer romslig når spiskammeret ble borte, sier hun.

Pihkala-blog_khakinvihrea_keittio_Unique_Home_Seitsikko-taso.jpg

Tilpassede fargevalg

Stilen på kjøkkenet forble i tråd med husets 50-tallsånd. Materialpaletten som Maija valgte ble satt sammen etter mix-og-match-prinsippet ved å kombinere myke farger og naturmaterialer med stål som gav nærmest en industriell følelse. De kakigrønne underskapene ble lakkerte i en selvvalgt fargetone fra kjøkkenbutikken Unique Home i Åbo som også leverte den rustfrie oppvaskbenken.

Pihkala-blog_Seitsikko-tiskipoyta_vihrea_keittio_Maija_Rasila.jpg

- Jeg vil gi leiligheten en avslappende og personlig kjøkkenløsning som ikke avspeiler dagens mainstreamtrender i for høy grad. Hvite fliser, stål og buede håndtak er elementer som alltid vil fungere, uansett tidsånd, og de passer også perfekt inn i stilen i 50-tallsboligen min. Jeg ville benytte meg av min egen kreativitet i valg av material- og fargekombinasjoner og blande forskjellige, litt overraskende elementer med hverandre. For hvorfor må kjøkken alltid se katalogmessig like ut? Her er helheten fremdeles logisk og følger en viss rød tråd, konstaterer Maija.

Stalas klassiske Seven som kjøkkenbenk

Bekymringsfrihet, tidløshet og holdbarhet var tre viktige kriterier for kjøkkenplanene. Derfor valgte Maija også kjøkkenbenk ut ifra disse. Stalas rustfrie oppvaskbenk ble et fast innslag allerede tidlig i planleggingen og for å komplettere denne valgte hun også en del andre detaljer i rustfritt. Den rustfrie vasken som glir sømløst i ett med oppvaskbenken er enkel og bekymringsfri i bruk, og en enhetlig oppvaskbenk med vask tiltaler også den som har blikk for estetikk. Som komplement valgte Maija et representativt blandebatteri i industriell stil som forsterker følelsen som skapes av kjøkkenbenken.

Pihkala-blog_vihrea_keittio_Seitsikko-tiskipoyta_Seven_diskbank.jpg

- Det som fascinerer med stålet er hvor enkelt og tidløst det er, sier Maija. Det tåler hard slitasje og er et valg med lang levetid som dessuten aldri kommer til å gå av moten utseendemessig.

Hvitevarene er en blanding av retro og hjemmesnekret

Det ble også nye hvitevarer i forbindelse med oppussingen. Kjøleskapet ble flyttet fra foran vinduet til andre siden, og dette åpnet for utsikten. I tillegg passet kjøleskapet bedre inn på sin nye plass. Siden det likevel ville ende opp med å stå ganske synlig ble det viktig å gi ekstra oppmerksomhet til utseendet. Det amerikanske retroskapet fra Smeg glir nydelig inn i helheten og er fint å se på fra alle kanter.

Pihkala-blog_valkoinen_Smeg-jaakappi_Maija_Rasila.jpg

Den innebygde kjøkkenviften snekret Maija sammen i ekte gjør-det-selv-ånd og hun malte dørene på underskapene i samme farge. Oppvaskmaskinen, induksjonstoppen og ovnen kommer fra Electrolux.

Pihkala-blog_Seven_diskbank_steeltop_Maija_Rasila.jpg

- Ideen til den innebygde kjøkkenviften kom tidlig. Jeg hadde ikke lyst til å spe på det hele med ennå et apparat, men heller dempe helhetsinntrykket med en enkel boksaktig kjøkkenvifte. Den gjør at kjøkkenet føles mer enhetlig og er behagelig enkel og minimalistisk å se på, forteller Maija.

Pihkala-blog_Seitsikko_terastaso_Maija_Rasila.jpg

Det endelige resultatet av oppussingen ble et kjøkken som henger bedre sammen både funksjonelt og visuelt enn før. Selv om overskapene måtte gå for å sørge for et lettere helhetsinntrykk, ble oppbevaringsarealet ikke mindre, snarere tvert imot: Tallerkenskapene på den andre veggen svelger alle glass og tallerkener og det er fremdeles plass til overs. Det er en sjeldenhet i et så lite kjøkken, ler Maija og fortsetter: Det er mye triveligere å bruke kjøkkenet nå siden det er mer oppbevarings- og benkplass. Det har blitt det nye favorittstedet mitt, og jeg har allerede rukket å lage mange forskjellige måltider.

Pihkala-blog_AS_Helsingo_Maija_Rasila.jpg

Kjøkkenoppussingen ble gjennomført av følgende personer og med følgende varemerker:

Planlegging: Maija Rasila
Skapstammer og skapdører: Unique Home i Åbo, Finland
Benkeplate og kjøkkenvask: Stala Seven
Blandebatteri: Tapwell
Hvitevarer: Smeg og Electrolux

LES MER:
Kjøkkenfornyelse i et 90-tallshus

I mesterkokkens kjøkken verdsettes et robust uttrykk

Fra et tradisjonelt eikekjøkken til et moderne hvitt drømmekjøkken

 

Alle nyheter

Følg oss på sosiale medier

#stainlessforlife