Et 90-tallskjøkken forvandlet til en velfungerende matlagingsplass

Ilkkas og Corrys kjøkken ble pusset opp med stammer fra Ikea og Tailor-Made kjøkkenbenker


Kjøkkenet i 90-tallshuset gjennomgikk en mindre oppussing for noen år siden. Denne gangen ønsket man en grundigere fornyelse, og eierne, Ilkka og Corry, bestemte seg for å gjøre kjøkkenet til en åpnere og mer trivelig plass hvor det ville gå an å lage mat sammen. For å planlegge ble interiørarkitekt Leena Carelse engasjert. Hun hadde også tidligere stått for ombygningsplaner i huset.

Corry hadde i lang tid drømt om en åpning i veggen mellom kjøkkenet og spisestuen. Det viste seg allerede i planleggingsfasen at det ville være umulig å slå ut hele veggen, og den åpningen som ble laget var den største som bygningsingeniøren kunne tillate. Håndverkerne bar ut betong i klumper på rundt 50 kg, totalt 10 stykk. Sluttresultatet ble dog god lønn for strevet, for nå skinner lyset vakkert gjennom hele huset og knytter sammen hele første etasje til en fin helhet.

Keittiöremontti-ruokatila-Stala-terästaso-köksrenovering-matsal-köksbänk-web.jpg

Det moteriktige betonggulvet ble til ved en glipp

Betonggulvet på kjøkkenet var egentlig resultat av en glipp i forbindelse med en tidligere oppussing da håndverkerne fikk beskjed om å fjerne det gamle gulvet og slipe det ned til betongen. Mens eierne var på ferie gjorde håndverkerne som de hadde fått beskjed om og slipte ned betongen, muligens med en smule mer entusiasme enn nødvendig, helt ned til steinen.

- Jeg husker hvordan det føltes da vi kom hjem fra reise midt på natten og så gulvet for første gang. Det så ikke ut slik vi hadde tenkt, men jammen ble det liv i det, forteller han.

Etter den nylig gjennomførte oppussingen passer det industrielle betonggulvet perfekt sammen med de rustfrie arbeidsflatene på kjøkkenet.

Skapstammer fra Ikea, skapdører fra finske A.S. Helsingö

Skapstammene ble bestilt fra Ikea hvor plassering og mål ble gjennomgått med en av deres dyktige selgere. Innsiden av skapene ble utnyttet maksimalt ved hjelp av bokser siden man aldri kan få for mye oppbevaringsplass. Det ble bestilt skuffefronter og dekksider fra Helsingfors-firmaet A.S. Helsingö for at helheten skulle bli akkurat som ønsket.

Ikea-keittiökaappi-köksskåp-AS-Helsingö-etusarjat-fronter-web.jpg

Dørene på underskapene er i eik, mens overskapene har fått lysegråe dører. Skapdørene og skuffefrontene har ikke håndtak da man ønsket en gjennomgående minimalistisk og ren stil.

- Nå krangler vi nesten om hvem som skal få tømme oppvaskmaskinen, ler Ilkka og fortsetter: Alt har sin faste plass og finner raskt veien tilbake til skapene etter bruk.

Benkeplater fra Stalas Tailor-Made-sortiment

Til arbeidsflatene foreslo Leena Stalas rustfrie benkeplate. Det kokkeleres en hel del på kjøkkenet, så hygienisk stål er et godt valg av materiale. Størrelsen benkeplatene skulle ha ble målt opp og skrevet inn i Stalas Tailor-Made planleggingsprogram for å sikre helt riktige mål akkurat for dette kjøkkenet.

Stala-rosteri-taustalista-rostfri-bakkantslist-web.jpg

- Når vi bestilte var vi litt bekymrede for hvordan det skulle gå med målene siden jeg selv ikke pleier å være så nøye, husker han. Resultatet ble likevel en fulltreffer, og benkeplatene passer helt perfekt.

Ujevnheter i veggen førte til en del hodebry siden avstanden mellom veggen og den lange benkeplaten varierte med opptil en centimeter. Problemet ble løst ved hjelp av en bakkantlist som ble installert etterpå over platen og som samtidig skulle beskytte veggen mot vannsøl.

Flittige kokker trenger to oppvaskkummer

I huset bor det entusiastiske hjemmekokker og kjøkkenet brukes flittig, spesielt når gjester er på vei. Da trenger man to oppvaskkummer. Å velge én stor var ikke et alternativ. Corry, som kommer fra Belgia, forstår seg ikke på moten som har vært rådende her i Norden de siste årene, å bare ha én kum.

I en dyp kum får man enkelt plass til å vaske store panner og kasseroller for hånd, selv om mesteparten av oppvasken går i maskinen, sier hun.

Stala-Tailor-made-tiskipöytä-kaksi-allasta-diskbänk-med-två-lådor-web.jpg

- I begynnelsen tenkte vi litt på at det kunne bli for mye stål, men Tailor-Made-platen har vist seg å være en utmerket arbeidsflate, sier en fornøyd Ilkka.

Takket være oppvaskkummenes og komfyrens plassering er det plass til at fire personer lager mat sammen på kjøkkenet. Området brukes flittig nå når parets allerede voksne barn kommer på besøk med sine familier.

Hvitevarer som kombinerer gammelt og nytt

Blant hvitevarene som ble byttet ut i forbindelse med ombygningen finner vi platetopp, ovn og kjøkkenvifte. Festivos kombiskap var kjøpt inn allerede på forhånd for å passe til den nye planen. Å få dette på plass i forbindelse med ombygningen var et millimeterspill siden støttekonstruksjonene til veggåpningen utvidet veggen med 8 mm. Det er godt med plass i det generøst dimensjonerte skapet, selv med tanke på eventuelle gjestebehov.

Festivo-jääkaappi-kylskåp-Stala-terästaso-stålbänk.jpg

Platetoppen fra Miele er nedsenket i stålplaten som på sin side tåler både søl og sprut fra matlagingen. Ovnen er plassert i skapraden under platetoppen. Den svarte kjøkkenviften fra Savo fungerer som et innslag i interiøret mellom kjøkkenet og spisestuen.

Stala-Tailor-made-terästaso-liesitaso-rostfri-bänkskiva-med-häll-web.jpg

Ombyggingen gikk alt i alt bra, selv om det ble mange arbeidsintensive faser. De kjente og dyktige håndverkerne skjøtte utgiftene sine bra, sier takknemlige Corry og Ilkka. Nå er tiden inne for å nyte det nye, funksjonelle kjøkkenet. Familiens hund, Missy, er helt enig.

Keittiö-terästaso-Missi-koira-kök-köksbänk-hund-web.jpg

Kjøkkenoppussingen ble gjennomført av følgende personer og med følgende varemerker:

Planlegging: Leena Carelse fra Finland
Skapstammer og mekanismer: Ikea
Skuffefronter, skapdører og dekksider: A/S Helsingö
Benkeplater og vasker: Stala Tailor-Made
Kombiskap: Festivo
Blandebatteri: Tapwell
Kjøkkenvifte: Savo
Platetopp og ovn: Miele

LES MER:
Hva koster en kjøkkenbenk?

Kjøkkenvasken er viktig – slik velger du rett vask

Stala lanserer et unikt materiale StalaTex™

Alle nyheter

Følg oss på sosiale medier

#stainlessforlife