Hva koster en kjøkkenbenk?

Vi sammenligner kjøkkenbenkeplater med henblikk på pris og holdbarhet

Prisen for en kjøkkenbenk varierer over et stort spenn. De rimeligste meterprisene får man for laminat og rustfritt, mens plater av glass og keramikk er i den dyreste enden. Benkeplater av tre og stein ligger i midten og øvre del av skalaen.

Når man sammenligner prisen på ulike benkeplater tar man ofte bare hensyn til meter- og kvadratmeterprisen selv om arbeidet også er en del av helheten. Ulike materialer og former i benkeplatematerialet påvirker oppsaging, sliping og montering av ulike interiørdetaljer samt utskjæring av åpninger. En gjør-det-selv-entusiast kan med tilgang på kunnskap og verktøy bearbeide laminat- og treplater selv. Stein, glass og keramikk skjæres til på fabrikken etter oppgitte mål og kan ikke endres under installasjon.

Keittiöremontti-ruokatila-Stala-terästaso-köksrenovering-matsal-köksbänk-web.jpg

Hvilket materiale er best til kjøkkenbenken?

Det er mange forskjellige ting som styrer smak. Når det gjelder holdbarhet er benkeplater i stein og rustfritt stål overlegne sammenlignet med laminat og tre. På den andre enden av skalaen har marmor, som er et porøst materiale, tendens til å suge til seg misfarging fra matvarer, og derfor er dette materialet vanskelig å holde fint.

Stala-musta-komposiittiallas-CEG-50BF-marmoritaso-600x400.jpg

Materialene som motstår vannsøl best er rustfritt stål, glass, stein og keramiske benkeplater. Eieren av en benkeplate i tre må være forberedt på å vedlikeholde benkeplaten jevnlig for at den skal fortsette å se fin ut. Laminat, som prismessig ligger i den billigere enden, blir med tiden skadet av vannsøl. Til benkeplater av laminat anbefales også vasker med både en utstikkende del for montering av blandebatteriet samt en arbeidsflate. Disse forlenger platens levetid ved å beskytte den mot fukt.

Stala_keittiöallas_köksho_MF-40-17S.jpg

De mest moteriktige benkeplatene

Akkurat nå er såkalte komposittplater på moten. Det finnes et stort utvalg av fargealternativer og tykkelsen på platene har kommet helt ned i 12 mm. Store steinmønstrede plater som marmor holder fremdeles sine posisjoner. Hvis man vil være litt mer vågal i interiørvalget tar man en stormønstret benkeplate og bruker samme materiale på veggene mellom skapene istedenfor tradisjonelle plater.

Asuntomessut-2019-Kouvola-keittio-kohde22-Sievitalo-Unto.jpg

Rustfritt stål har økt i popularitet de siste årene. Kjøkkenproffer, som alltid har snakket varmt om rustfritt, har banet vei for arkitekter, kjøkkenplanleggere og forbrukere.

Det nye, unike materialet StalaTex har introdusert mye større valgmulighet for rustfrie benkeplater og myket opp det rustfrie stålets harde ytre med et mer hjemmetrivelig benkeplatemateriale som resultat. Ståloverflater med motiv gir kjøkkeninteriøret et løft. StalaTex er også et strålende valg for veggoverflatene mellom skapene. Det tåler vann og kan bestilles etter egne mål.

Asuntomessut-2019-Kouvola-keittio-saareke-kohde3-Talo-Aito.jpg

Er vasken noe særlig viktig?

Absolutt. Vasken er en av de mest brukte funksjonene på kjøkkenet, så valget av vask bør gis en hel del oppmerksomhet i planleggingsfasen. Den ene store oppvaskkummen, som har vært trenden i det siste, lever i beste velgående. Man kan velge mellom tidløst rustfritt stål, hard kvartskompositt og landlig og romantisk porselen. Blant disse finner man en rekke alternativer som kan kombineres med de ulike benkeplatemønstrene.

Stala-musta-komposiittiallas-CEG-50B-kompaktilaminaattitaso.jpg

Dersom tallerkener og kokekar hovedsakelig vaskes i maskin, er det ofte nok med én skikkelig pålitelig oppvaskkum. Den som pleier å ta oppvasken for hånd, trenger fremdeles en tradisjonell dobbel oppvaskkum. Det mest praktiske alternativet er i så fall en oppvaskbenk i rustfritt hvor arbeidsoverflaten ved kummene består av sprutsikkert og hygienisk stål.

Stala-Tailor-made-tiskipöytä-kaksi-allasta-diskbänk-med-två-lådor-web.jpg

Hvem kan montere kjøkkenbenken, vasken og blandebatteriet?

Platematerialer som krever spesialverktøy, som stein og keramikk, skal alltid installeres av en fagperson. Platene skjæres til og slipes på fabrikken og leveres med ferdige åpninger. Ofte er til og med vasken ferdigmontert i benkeplaten, enten underlimt eller planlimt.

Hvis man er praktisk anlagt kan man montere en benkeplate i tre, laminat eller stål over underskapene selv. Dersom monteringen utføres av håndverker, så er en målbestilt benkeplate den raskeste og mest kostnadseffektive løsningen, medregnet monteringskostnadene.

stala_tumma_keittio_terastaso_combo_tiskiallas.jpg

Skjer monteringen på stedet, senkes vasken ofte ned i benkeplaten fra oversiden. En profesjonell montør skjærer ut en åpning i tre- eller laminatplaten, tetter den og setter på plass vasken i henhold til installasjonsveiledningen. Glem ikke at montering av vannlås og blandebatteri alltid bør være rørleggerens ansvar!

Asuntomessut-2019-Kouvola-valitila-keittio-kohde23-Ainoakoti-Villa-Lande.jpg

Mest for pengene

Hvis man sammenligner en benkeplate i rustfritt stål laget etter mål med laminat- og steinplater av samme lengde, gir Stalas Seven mest kvalitet for pengene. Den er monteringsklar som den er, man trenger ikke å utføre noe arbeid på stedet, og vasken er ferdig fastsveiset i benkeplaten. Til og med kran- og komfyråpningene kan forhåndsbestilles slik at installasjonen går ennå smidigere. Rustfritt stål har lang levetid og bevarer sin gjenbruksverdi også etter at det har blitt tatt i bruk.

Eksempel på totalpris for forskjellige benkeplater:

Best-valuta-for-pengene-Stala-Seven.jpg
Pris for laminatplaten: Ikea. Prisen for plater av laminat eller stein avhenger av modell, mønster og tykkelse. Prisene tar ikke hensyn til frakt eller kostnader for rørleggerarbeid.

I tillegg til meter-/kvadratmeterprisen for platene i laminat og stein kommer det en arbeidsutgift, dvs. utskjæring av hull og montering av vask. For steinplatene kommer sliping i tillegg. Kantene på benkeplatene i laminat skal dekkes med kantbånd, mens steinplatene må slipes. Behovet for merarbeid avhenger av benkeplatenes størrelse og form.

Totalprisen påvirkes altså av:
* benkeplatenes materiale
* størrelsen på kjøkkenet / benkeplatenes antall og form
* vask og eventuelt hull til komfyr
* ekstraarbeid og monteringskostnader for vask / åpning til komfyr
* fraktkostnader

rst-tiskipoyta-SeitsikkoK-tammiviiluovi-ajaton-keittio.jpg

LES MER:
Kjøkkenfornyelse i et 50-tallshus >

Rengjøringsinstrukser for rustfrie oppvaskkummer og oppvaskbenker >

Moodboards til forskjellige StalaTex-kombinasjoner >

Alle nyheter

Følg oss på sosiale medier

#stainlessforlife