Fra et tradisjonelt eikekjøkken til et moderne hvitt drømmekjøkken

En mor hadde lenge drømt om å pusse opp kjøkkenet. Det gamle kjøkkenets skapdører i solid eik og benkeplatene i flerfarget stein var ikke lenger estetisk tiltalende for en eiendomsmegler. Selv om det L-formede kjøkkenet hadde nok benkeplass, drømte familien likevel om en kjøkkenøy de kunne samle seg rundt for å dele en kanne kaffe og fortelle hverandre om dagen sin.

De hadde gått og grublet på ideen en god stund da de bestemte seg for å skride til verket. Moren hadde klart for seg hvordan det nye kjøkkenet skulle se ut.

- Vi ønsket oss et mest mulig minimalistisk og hvitt kjøkken, med nok plass til alle funksjoner. Da vi valgte fargene på skapene, benkeplatene, veggen og gulvet, lekte vi med ulike toner av hvitt for å skape et friskt og moderne resultat, avslører hun.

Moderne hvitt drømmekjøkken

Familien bestemte seg for å ta seg av oppussingen selv, siden begge foreldrene jobber i eiendomsbransjen. Planleggingen tok utgangspunkt i kjøkkenøya, dens størrelse og plassering. Kranen og vasken var allerede godt plassert i det gamle kjøkkenet, så det var ikke nødvendig å flytte på rørsystemene. Den nye ventilatoren over kjøkkenøya krevde imidlertid at den eksisterende ventilen ble flyttet. Kjøkkentaket ble senket litt for å oppnå dette. Samtidig ble enkelte spotlys plassert rundt taket for å skape en jevn generell belysning.

De hvite kjøkkenskapene og de minimalistiske, matte kromhåndtakene ble kjøpt fra IKEA. De valgte underskap med praktiske skuffer som inneholdt flere innvendige skuffer enn fronter for å utnytte plassen maksimalt. De ville at kjøkkenet generelt sett skulle ha et lyst og luftig utseende, som førte til nøye overveielser av hvor mange veggskap som skulle installeres. Til slutt ble tre høye veggskap valgt for oppbevarings- og hylleplass. Fuktbestandig maling ble brukt på skvettplaten, siden de ikke ville ha fliser eller noe annet bakpanelmateriale på den korte veggen.

De valgte en 20 mm tykk, nesten hvit benkeplate i stein. Benkeplaten i stein appellerte ikke bare på grunn av utseendet, men også grunnet det lette vedlikeholdet. Da de valgte kjøkkenvasken, var kriteriene klare: De ville ha én stor vask i rustfritt stål med et moderne og strømlinjeformet utseende, og nok plass til å vaske et stekebrett. Kranen skulle være festet direkte til benkeplaten i stein, så de valgte Stalas romslige Max MX-50-vask. Kranen ble valgt fra produktfamilien Alessi fra Oras, og er bare én av kjøkkenets nøye overveide detaljer.

Moderne hvitt kjøkken

Kjøleskapet Festivo ble valgt, nærmere bestemt en modell der kjøleskapsdelen var noe større enn fryserdelen. Det var større behov for kjøleskapsplassen, som inkluderer egne seksjoner for både kjøtt og grønnsaker. Ovnen og mikrobølgeovnen ble plassert ved siden av kjøleskapet og fryseren ved samme vegg, mens komfyren fikk plass i kjøkkenøya. Masser av benkplass ble satt av ved siden av både komfyren og vasken, for å gjøre dem funksjonelle og lette å bruke i hverdagen.

Nye kjøkkenets utseende og funksjonalitet

Nå som oppussingen er fullført og kjøkkenet har vært i bruk i et par måneder, er det tid for å spørre hvor vellykket planleggingen og gjennomføringen var.

- Vi ble nesten ferdig i henhold til tidsplanen, og vi holdt oss til budsjettet. Vi er svært fornøyd med det nye kjøkkenets utseende og funksjonalitet. Det er fint å drikke morgenkaffen eller spise et mellommåltid sammen rundt kjøkkenøya. Før pleide barna å ta snacks med seg og forsvinne inn på rommene sine, men øya har nå blitt et samlingssted for hele familien, sier moren fornøyd.

Spise et mellommåltid sammen rundt kjøkkenøya

- Det andre som var fint med oppussingen, var at vi fikk gå ordentlig gjennom alle skap og bli kvitt alt som var unødvendig. I årenes løp hadde skapene samlet ganske mange ting vi ikke lenger trengte. Nå er det lett å finne alt i skap og skuffer.

Er det noe dere nå ville gjort annerledes?

- Plasseringen av glidesystemet for kildesortering i den nedre skuffen viste seg å være et dårlig valg for hverdagsbruk. Det er ikke særlig ergonomisk å ha søppelkassene så lavt nede, og når de begynner å fylle seg opp, når de helt opp i den øvre skuffen. Skuffen for søppelkassene burde derfor vært litt høyere. Vi tok vare på dørmekanismen fra det gamle kjøkkenet, så når jeg kombinerer de nedre og høyere skuffene, vil vi få et mer funksjonelt avfallssorteringssystem, sier faren.

- Jeg er perfeksjonist, så det plager meg å se høyskapet ved siden av kjøleskapet fordi de øverste kantene ikke er på linje med hverandre, kritiserer moren. Vi har vurdert å dekke apparatene med den samme typen laminerte plater som ble brukt på kjøkkenøya, for å skape en ubrutt linje, ler hun.

Hvitt drømmekjøkken

Så det er kanskje noen små justeringer som må gjøres før kjøkkenet er helt perfekt. Sluttresultatet er uansett friskt og moderne – dette kjøkkenet er et hyggelig sted som hele familien vil ha glede av i mange år fremover!

Alle nyheter

Følg oss på sosiale medier

#stainlessforlife