I mesterkokkens kjøkken verdsettes et robust uttrykk kombinert med slitesterke materialer

Jouni Rahikainen og samboeren hans helrenoverte kjøkkenet sitt våren 2017. Jouni hadde lenge gått og grublet på materialvalget, men da oppussingen kom i gang, fikk han hjelp med planleggingen av sin bror, som jobber som scenograf. I fellesskap skapte de et funksjonelt og kompakt kjøkken i dramatiske mørke toner, som er gjennomtenkt til minste detalj.
 
Kjøkkensjef Jouni Rahikainen har reist verden rundt og arbeidet på kjente restauranter i bl.a. England og Australia. Etter hjemkomsten til Finland i 2010 har han jobbet på bl.a. restaurantene Muru og Kämp, og i tillegg til sitt eget cateringselskap eier han nå en andel i restauranten på øya Lonna. Jouni er også kjent fra kokkekonkurransen Top Chef, der han i sesongen 2015 var med som en av fire finalister i Finland.

Kompakt kjøkken i dramatiske mørke toner, som er gjennomtenkt til minste detalj

Hvorfor ville dere pusse opp?

- Huset vi bor i, er bygd i 1961. Fint lite var blitt gjort med boligen på flere tiår. Så da det var tid for å skifte ut rørene, bestemte vi oss for å like godt pusse opp hele boligen samtidig. Vi slo så å si to fluer i en smekk, sier Jouni.
 
I forbindelse med oppussingen byttet også noen av rommene plass. Kjøkkenet ligger nå der kleskottet lå før, og soverommet ble flyttet inn i det tidligere kjøkkenet. Rørarbeidene passet fint å gjøre samtidig med den generelle rørutskiftingen, siden gulvet likevel skulle skiftes ut. Nå prydes leiligheten av en klassisk fiskebensparkett i tidløst vakker eik.
 
Det gamle kjøkkenet beskriver Jouni som «en deprimerende bås» som ikke fristet til å lage mat hjemme.

- Nå som vi har fått fasilitetene i orden, har jeg til og med laget mat hjemme, ler han.

nye kjøkkenet bestemte Jouni straks at arbeidsbenkene og hvitevarene skulle være rustfrie 

Kjøkkenrenoveringen gikk veldig smertefritt da de hadde dannet seg et klart bilde av det nye kjøkkenet. De mørke skapene ble funnet i kjøkkensortimentet til Domus, og hvitevarene ble kjøpt fra El-Giganten. Oppussingsarbeidet var det Jouni selv som stod for, med god hjelp fra sin far. Håndverkere ble kun leid inn til rør- og elarbeidet.

På veggen mellom benkeplatene og overskapene ville Jouni ha en overflate som så slitt ut

Under planleggingen av det nye kjøkkenet bestemte Jouni straks at arbeidsbenkene og hvitevarene skulle være rustfrie. Jouni, som har tilbrakt flere år i profesjonelle kjøkken, ser det som et selvsagt valg – rustfrie benker er ikke bare holdbare, men også hygieniske og slites ned på en vakker og jevn måte. Langs kjøkkenets to langvegger løper rustfrie benkeplater fra Stala, mens kjøkkenøya, som også fungerer som serveringsbord, er dekket i massivt tre for å gi rommet litt varme som et supplement til kjøkkenets mørke innredningsdetaljer.

På veggen mellom benkeplatene og overskapene ville Jouni ha en overflate som så slitt ut, heller enn tradisjonelt glass eller fliser, som hele tiden må rengjøres. Betong ser velbrukt ut og er lettere å vedlikeholde dersom den behandles med et beskyttende middel. Jouni stod selv for betongen på veggen, siden han ville at den skulle se ut som om den hadde vært der en stund. Sporene etter hans egne hender synes virkelig i dette kjøkkenet.

Rustfrie benker er ikke bare holdbare, men også hygieniske og slites ned på en vakker og jevn måte
 
- Renoveringsfolkene så litt forundret ut over løsningen og spurte om betongen skulle males over eller flislegges. De skjønte ikke hvorfor vi ville ha veggen så grov og betongaktig, forteller Jouni.

Hvor lang tid tok renoveringen, og er dere fornøyde med sluttresultatet?

- Rørutskiftingen i huset tok drøye fire måneder, og med oppussingsarbeidene i tillegg levde vi med ombyggingen i rundt et halvt år. Vi hadde planlagt renoveringen nøye på forhånd, og heldigvis dukket det ikke opp ubehagelige overraskelser underveis. Vi er veldig fornøyde med sluttresultatet, smiler Jouni.  
 
Nå som ombyggingen er fullført, prydes hjemmet av en vegg med urter, som Jounis samboer dyrker. På plantehyllen som er satt opp ved vinduet, vokser ulike typer urter, tomater og et mandarintre. Ifølge Jounis matfilosofi bør man bruke så mange nærproduserte økologiske kvalitetsprodukter som mulig når man lager mat. Hjemmedyrkingen støtter godt opp under den filosofien.

I mesterkokkens kjøkken verdsettes et robust uttrykk kombinert med slitesterke materialer

For å feire at renoveringen er fullført lager Jouni en aspargessalat, som han serverer sammen med posjerte egg.

Ingredienser:

økologisk romanosalat
grønn asparges
morkler (dobbelt forvellet og hakket)
brønnkarse
spiselige fioler
egg
eddik
olje, salt og pepper

For å feire at renoveringen er fullført lager Jouni en aspargessalat, som han serverer sammen med posjerte egg.

Tilberedning:

Skyll og kutt opp salaten, eller bruk hele blader. Stek aspargesene i en liten skvett olje i noen minutter, og krydre med salt og pepper.
 
Kok opp vann i en kasserolle. Tilsett salt og en sjenerøs skvett eddik. Knekk eggene i det kokende vannet og la dem koke i ca. 2,5 minutter. Løft dem ut med en sleiv og la dem kjøle seg litt ned.
 
Legg opp porsjoner på en tallerken og pynt med spiselige blomster. Hell på en skvett olje eller vinaigrette etter egen smak, og nyt!
 
En aspargessalat, som han serverer sammen med posjerte egg

Photo: Krista Keltanen
Style: Mirsa Kaartinen  

Alle nyheter

Følg oss på sosiale medier

#stainlessforlife