Dristig fornyelse av kjøkkenet med ståloverflater i rekkehusleilighet

Noen ganger blir man belønnet for tålmodig og målbevisst arbeid med flotte og unike resultater. Slik gikk det også for paret i Esbo i Finland da de pusset opp kjøkkenet i rekkehusleiligheten sin fra slutten av 90-tallet. I dette kjøkkenet fikk Stala vise sin kompetanse innen stål samt hvilke muligheter man har med stål.

Med én gang man kom inn i leiligheten, la man merke til den rolige sjøutsikten. Det tidlige vårlyset flommet inn gjennom de store vinduene og lekte seg i stålflatene. I kjøkkenet i denne leiligheten finner man uvanlig mange overflater i stål, og det er også brukt på mer uvanlige måter, som på kjøkkenøyas ”flytende” benkeplate samt på skapdørene. Gjennomføringen er en imponerende helhet som man ikke kan unngå å beundre. Veien til pionerene går ikke alltid rett frem, og også denne flotte løsningen har krevd en egen fasthet og tro på sin egne visjon.  

tala_terässaareke_kalusteovet_01.jpgMan kan ikke la være å beundre det harmoniske resultatet

En sterk egen visjon

Det var også brukt stål på en flott måte i den tidligere gjennomføringen av kjøkkenet, og her var for eksempel Scooper-lampen designet av Ingo Mauren en inspirasjonskilde. Man har blant annet også hentet inspirasjon og ideer på sosiale medier og reiser i utlandet. Kjøkkenøya i hel stål er såpass sjelden, at man nesten bare fant eksempler på den blant arbeidene til designere fra New York og København. Paret har det samme sterke estetiske synet på bruken av stål. Familien fikk også delta i kjøkkenplanleggingen, og sammen stemte de bl.a. på om de skulle velge børstet eller klar stål i gjennomføringen. Til slutt var det prøvebitene som avgjorde dette, for klar stål reflekterer lyset veldig sterkt, og det var ikke mulig å endre retningen på lyset direkte. Klar stål er også mer sensitiv for riper enn børstet stål.

Keittiö lähiyleiskuva.JPGDet 25 år gamle kjøkkenet som trengte oppdatering Det var også brukt en god del stål tidligere, som for eksempel på de høye sideveggene, på kjøkkenøya og i taklampen.

En dristig visjon krever modige gjennomførere

Visjonen om kjøkkenet var sterk - nå manglet man bare noen som kunne gjøre det mulig å gjennomføre den. Å finne leverandør var ikke helt enkelt, men til slutt ble Blau valgt ut som samarbeidspartner. Underveis støtte de på kjøkkenleverandørenes påstander om at man ikke får tak i så brede stålplater samt til og med fordommer om at kjøkkenøya ikke kan bli pen. Fordommer knyttet til forestillinger om at stål er et kaldt, klinisk og sykehusaktig materiale utløste kommentarer som «dere vil vel ikke ha noe sånt?». Det ble for eksempel gitt sterke forslag om en tykk steinbenk i stedet for stål.

Kjøkkenbenker i stål er et mer kjent produkt for mange, men på dette kjøkkenet ville man også ha den mest skreddersydde løsningen til dette. Man ville ha baklisten uten skjøt og pent bøyd, og dessuten måtte vasken være stor nok. Disse ønskene kunne Stala møte med sin sterke kompetanse innen stål.

tala_terässaareke_kalusteovet_02.jpgBenkens 20 cm høye bakpanel og den malte mellomveggen har vært en skikkelig positiv overraskelse og funksjonell kombinasjon. Veggplaten i stål tåler sprut, er lettvint og lett å tørke av.

Når eierne av leiligheten etter iherdig leting endelig fant samarbeidspartnere, kunne prosjektet starte. Det gikk heller ikke helt smertefritt for seg, og ettersom ferdigstillingen lot vente på seg, måtte de ty til middager på den lokale lunsjrestauranten og matlaging på en løs komfyr ute på balkongen. Til slutt fikk de lønn for at de hadde stått på og holdt fast på sin egne visjon; et lettvint kjøkken som var en fryd holde rent og virkelig en nytelse å lage mat i.  

tala_terässaareke_kalusteovet_04.jpgDen nederste hyllen i frokostskapet er også i stål. Der er det for eksempel trygt å koke kaffe, for man trenger ikke å være redd for søl og sprut.

Kjøkkenøya er virkelig en flerfunkjsonsstasjon. Den har rikelig med plass til å arbeide og sette fra seg ting, og dørene i stål skjuler funksjonelle oppbevaringsløsninger. I tillegg er øya også et vikting samlingspunkt ved festlige anledninger, hvor man praktisk kan servere startere og drinker.

tala_terässaareke_kalusteovet_05.jpgStåløya har blitt husets hjerte og et samlingspunkt for familie og venner.

tala_terässaareke_kalusteovet_06.jpg
Den ”flytende” benkeplaten på kjøkkenøya er et estetisk valg, og ideen er hentet et sted i utlandet.

tala_terässaareke_kalusteovet_07.jpg
Stål kombinert med tre og skiftende dagslys er langt fra kaldt og klinisk.

Kjøkkenfornyelsen inneholdt mange forskjellige overraskelser og faser, men endelig står det vellykkede, flotte og funksjonelle kjøkkenet ferdig til å nytes. Oppussingen forstsetter, men heldigvis er den viktigste delen ferdig.

tala_terässaareke_kalusteovet_03.jpg

Les mer:

> Stålbenkene Stala Tailor-made

> Kjøkkenleverandøren Blau

Alle nyheter

Følg oss på sosiale medier

#stainlessforlife