Vanlige spørsmål

På denne siden gir vi deg svar på ofte stilte spørsmål. Hvis du ikke finner svaret på spørsmålet ditt her, ber vi deg kontakte oss via kontaktinformasjonen på våre nettsider.

Benkeplater og vasker

Rengjøre komposittvasker

Komposittvasker, i likhet med alle vasker, bør tørkes av etter bruk for å fjerne flekker. Bruk varmt vann og et flytende oppvaskmiddel for rengjøringen. Skyll deretter overflaten og tørk den med en myk klut. Vann som tørker på overflaten av vasken kan etterlate seg hvite merker, som er spesielt synlige på en svart vask. I hvite vasker er alle mat- og fettflekker mer synlige enn i svarte vasker, så man må være påpasselig med å rengjøre vasken daglig.

Størknede og vanskelige flekker kan vaskes bort ved å skure vasken grundig med Stalas rengjøringssvamp; følg bruksanvisningen for den såkalte mirakelsvampen. Siden materialet i vasken er hardere enn kjøkkenredskaper av metall, er det mulig at noen metallpartikler kan løsne fra kjøkkenredskaper av metall og etterlate seg ripelignende merker på vasken. Den letteste måten å fjerne disse merkene på er ved å bruke rengjøringssvampen.

Klikk her for å åpne de detaljerte vedlikeholdsinstruksene for komposittvasken

Rengjøre benkeplater og vanskelige flekker

Stala benkeplater og vasker produseres av rustfritt stål i høy kvalitet. Overflaten i rustfritt stål er slitesterk, hygienisk og lett å gjøre ren. Grunnprinsippet for rengjøring er å vaske, skylle og tørke.

Flytende oppvaskmidler, for eksempel Yes, er egnet for daglig rengjøring. Størknede flekker, fettflekker og rust er best å fjerne med et alkalisk vaskemiddel (pH 12–13), for eksempel Jif Skurekrem. La rengjøringsmiddelet virke på overflaten av vasken eller benkeplaten i cirka 15 minutter, og skrubb deretter overflaten med en kjøkkensvamp eller oppvaskkost. Skyll godt og tørk.

Hvis du har en innfelt vask, må du også passe på å rengjøre sømmen mellom vasken og benkeplaten regelmessig. Du skal ikke bruke skurepulver, stålull eller andre skuremidler på overflater i rustfritt stål, da disse vil lage riper. Når du vasker benkeplaten, skal du føre svampen på langs. I kummen skal du bruke sylinderbevegelser.

Er det mulig å forhindre riper i benkeplaten?

Overflater i rustfritt stål får alltid riper ved bruk, og disse er mest synlige på en ny overflate etter de første ripene. Med tiden og normal bruk vil overflaten få riper over det hele, som gjør at overflaten blir noe mattere og individuelle riper ikke lenger skiller seg ut. Med den mønstrede Deko-overflaten er ikke ripene like synlige som på den glatte overflaten.

Riper hindrer deg ikke i å bruke produktet, og er kun rent estetiske. Vasken og benkeplaten kan brukes på normal måte – ikke vær for engstelig for å lage riper i overflaten. Til tross for riper er rustfritt stål et populært, slitesterkt og hygienisk materiale for aktiv bruk på kjøkken.

Jevnlig rengjøring har mye å si for hvordan overflaten vil bli seende ut i årene fremover. Rengjør overflater i rustfritt stål jevnlig ved å følge vedlikeholdsinstruksene, og husk å ikke bruke skurepulver eller stålull.

Kan rustfritt stål ruste?

Rustfritt stål ruster ikke. Hvis overflaten ser rusten ut, skyldes det et eksternt stoff som har kommet i kontakt med overflaten. Disse flekkene, som alle andre vanskelige flekker, kan fjernes ved å rengjøre overflaten godt med et alkalisk rengjøringsmiddel (pH 12–13), og om nødvendig skrubbe flekkene bort fra overflaten.

Du må ikke la en våt støpejernspanne eller andre metallgjenstander som kan ruste, bli stående på overflaten i en lengre tidsperiode. De vil nemlig etterlate rustmerker på overflater i rustfritt stål. Bruk av sure vaskeoppløsninger bør også unngås. Hvis slike likevel brukes, må overflaten skylles og tørkes umiddelbart etterpå. 

Kan jeg bestille en benkeplate i rustfritt stål uten vasker?

Ja, det kan du. Du kan velge mellom en glatt overflate eller en med Deko-mønster. Du kan enkelt designe din egen benkeplate med vårt STALA*Designer planleggingsprogram. Du får da en dimensjonstegning og pris for produktet. Bestill benkeplaten din via en av våre forhandlere.

Bør jeg velge enn benkeplate i full lengde eller en innfelt vask?

En benkeplate i full lengde med innfelt vask skaper en harmonisk effekt på kjøkkenet. Du kan også trygt bruke vann på en overflate i rustfritt stål. En innfelt vask gir muligheter for andre benkeplatematerialer rundt kummen, hvis du for eksempel ønsker å bruke benkeplater i stein, tre eller laminat.

Hvor mange kummer bør jeg velge for en benkeplate?

Antallet kummer avhenger av behovene og vanene til brukerne av kjøkkenet. Én vask er nok hvis du ikke lager mat hver dag. Hvis kjøkkenet er i intensiv bruk på daglig basis, er det best å ha en benkeplate i rustfritt stål med minst 1 1/2 kum, slik som F-Seven.

Hvor lenge er produktgarantien gyldig?

Alle Stala-produkter har 2 års (24 måneders) garanti som dekker material- og produksjonsfeil fra og med kjøpsdatoen. Hvis du mener noe er galt med produktet ditt, ber vi deg kontakte kjøpsstedet og ta med kvitteringen.

Hva er en MONO-kant? Hvordan kan en vask med MONO-kant installeres?

MONO-kant er den rette, jevne kanten som finnes på de fleste Stala-vasker. MONO-kant gjør det mulig å installere vasken via ulike metoder. Produkter med kranområder egner seg best for innfelt montering, mens enkle kummer også egner seg for undermontering. Når en vask med MONO-kant skal undermonteres, må du nevne dette i bestillingen slik at du får separate klemmer (Y-1591) levert gratis sammen med vasken.

Når du skal installere en innfelt vask, trenger du ikke forseglingstape under kanten. Forseglingen mellom vasken og benkeplaten gjøres under installasjonen med enten silikon eller en annen passende elastisk fugemasse. Klemmene strammes til under vasken som vanlig. Følg bruksanvisningen som følger med produktet.

Vedstativer

Hva er tykkelsen av metallet i produktene?

Vedstativene Wood Rack 40 og 120 har en materialtykkelse på 3 mm. I Wood Rack 360 er de vannrette delene 3 mm tykke, og de loddrette delene 4 mm tykke.

Er produktene egnet for utendørs bruk?

De mindre vedstativene WR-120 og WR-40 er kun designet for innendørs bruk. Det større vedstativet WR-360 er designet for utendørs bruk. Stativet har et pulverbelegg av høy kvalitet som beskytter det mot vær og vind. Eventuelle riper og skraper i malingen kan imidlertid føre til noe rust på disse punktene. Selv om produktet tas godt vare på, er det en mulighet for rust på malte metallprodukter. Dette svekker ikke produktets egenskaper eller bruk.

Kan det utendørs vedstativet eller sesongovertrekket vaskes med en høytrykksspyler?

Nei, dette anbefales ikke. Trykket av høytrykksspyleren kan påføre skade på malingen eller stoffet. Rengjør produktene med en fuktig klut i henhold til vedlikeholdsinstruksene.

Hvor mye ved får plass i vedstativene?

Mengden ved er avhengig av formen på vedkubbene. Vedstativenes kapasitet er som følger:
WR-40: 40 liter / 0,04 m3
WR-120: 120 liter / 0,12 m3
WR-360: 360 liter / 0,36 m3

Må vedstativene monteres på veggen?

Nei, det må de ikke. Men vær oppmerksom på anvisningene for passende overflater og bruk, som du finner i produktets bruksanvisning.

Hva er garantien for Wood Rack-produkter?

Alle Stala-produkter har 2 års (24 måneders) garanti som dekker material- og produksjonsfeil fra og med kjøpsdatoen. Hvis du mener noe er galt med produktet ditt, ber vi deg kontakte kjøpsstedet og ta med kvitteringen. Vær oppmerksom på at garantien for sesongovertrekket ikke dekker konsekvensene av bruk, men kun material- og produksjonsfeil. Garantien dekker ikke bruk som avviker fra spesifikasjonene i bruksanvisningen, og dekker ikke normal slitasje.

Hvordan kan jeg reparere en mulig skade eller ripe i malingen på produktet?

Wood Rack-produkter er pulverbelagt med maling. Du bør velge en vannfortynnbar maling som egner seg for metalloverflater samt innendørs og utendørs bruk, avhengig av det aktuelle produktet. Pass på at du får tak i riktig type maling ved å rådføre deg med en fagperson. Fargekoden for den hvite malingen er RAL 9016, og RAL 9005 for den svarte.

Kan utendørsstativet demonteres hvert år når vinteren er over?

Produktene er ikke designet for å monteres og demonteres gjentatte ganger, så de tåler ikke gjentatte monteringer år etter år. Produktet er designet for å kunne flyttes lett og ta opp lite plass, og leveres derfor umontert.

Hvordan skal produktet avhendes eller resirkuleres etter bruk?

Tredelene kan resirkuleres som tre- eller energiavfall. Metalldelene kan resirkuleres sammen med annet metall. Sesongovertrekket skal resirkuleres som blandet avfall og ikke som energiavfall, grunnet materialets PVC-innhold. Emballasjen kan resirkuleres med papp.